Veelgestelde vragen aan onze dierenartsen in Noordwijk

Wanneer u net een nieuw huisdier heeft, komt er veel op u af. Wat is nu precies ontwormen en welke vaccinaties heeft uw kat of hond nodig? Maar ook met oudere dieren kunt u weleens met vragen zitten. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen van diversen onderwerpen. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen. De dierenartsen van Dierenkliniek A. van Riel-Roozen in Noordwijk helpen u graag uw dier vrolijk en gezond te houden.

1. De kliniek

Moet ik altijd een afspraak maken voor een bezoek aan de kliniek?


Ja, u kunt iedere dag bij ons een afspraak maken voor het spreekuur. De kliniek is te bereiken op 071 - 361 39 72. We hebben een snelle service, dus u hoeft met uw zieke huisdier nooit lang te wachten op een consult.

 

Is de kliniek ook op zaterdag geopend?

Nee, de kliniek is geopend van maandag tot en met vrijdag.

Wat moet ik doen als ik buiten openingstijden een dierenarts nodig heb?


Buiten openingstijden verwijzen wij u door naar de spoedkliniek van Anicura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden in Rijswijk. Zij zijn telefonisch bereikbaar op nummer:

 

085 - 483 13 00.

 

De kliniek in Rijswijk wordt hiermee een verlengstuk van onze praktijk. Deze spoedkliniek is in de avonden, nachten, weekeinden en op feestdagen bemand door spoeddierenartsen. De aan het centrum verbonden dierenarts-specialisten zijn indien nodig direct oproepbaar.

 

Het adres van de spoedkliniek:

 

Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden
Verrijn Stuartlaan 27
2288 EK Rijswijk


085 - 483 13 00


www.anicura.nl/haaglanden

 

Hoe kan ik in de kliniek betalen?


U kunt bij ons contant afrekenen en pinnen.

 

Hebben jullie een tarievenlijst?


Als u wilt weten wat de prijs is van een operatie of behandeling, informeert u hier dan naar in de kliniek.

2. Vaccineren

Waarom moet ik mijn hond laten vaccineren?

Vaccinaties bieden uw hond bescherming tegen gevaarlijke en besmettelijke ziekten zoals hondenziekte, parvo, kennelhoest en ziekte van Weil. Wij hanteren een vaccinatieschema dat gebaseerd is op het principe dat uw hond ‘op maat’ wordt gevaccineerd. Niet elke vaccinatie hoeft ieder jaar herhaald te worden. Een belangrijke bescherming tegen Leptospirose (ziekte van Weil) dient wel jaarlijks herhaald te worden. Wij gebruiken daarvoor een nieuw vaccin – Nobivac L4 – dat immuniteit biedt tegen de belangrijkste leptospirose-serogroepen die in Europa voorkomen.

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn pup laten vaccineren?


Puppy’s worden gevaccineerd op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. In de praktijk komt het erop neer dat uw puppy zijn eerste enting heeft gehad bij de fokker en dat u zelf zorg moet dragen voor de tweede en derde enting.

 

Waartegen biedt de jaarlijkse cocktail bescherming?

 

In het door ons gehanteerde vaccinatieschema wordt uw hond één maal per 3 jaar gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis en parvo, en jaarlijks tegen leptospirose en para-influenza.

 

Hoort de bescherming tegen kennelhoest ook bij de jaarlijkse cocktail?


Nee, de kennelhoestenting is een extra enting. Het is een neusdruppelenting en werkt een jaar. Wij raden de enting aan als uw hond regelmatig naar een kennel gaat of als u regelmatig trainingen bezoekt met de hond.

 

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. De besmetting vindt plaats door neus-tegen-neuscontact of door zeer kleine druppeltjes in de lucht. Kennelhoest herkent u aan een harde en droge hoest. Het is alsof er iets vast zit in de keel van uw hond.

 

Wanneer heeft mijn hond of kat een rabiësvaccinatie nodig?

 

Als u met uw hond of kat naar het buitenland reist, is een rabiësvaccinatie verplicht. Het door ons gebruikte vaccin is 3 jaar geldig. De enting dient ten minste 21 dagen voor vertrek gegeven te worden.

 

Wanneer moet mijn kat gevaccineerd worden?


Kittens worden gevaccineerd op de leeftijd van 9 weken. Voor een optimaal effect dient de vaccinatie na 3 weken herhaald te worden. Daarna wordt de enting jaarlijks herhaald.

 

Waartegen biedt de jaarlijkse enting voor katten bescherming?


Katten worden gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte.

Kattenziekte is een ziekte die vooral voor kittens ernstige gevolgen kan hebben, maar ook volwassen katten kunnen er ziek van worden. Deze ziekte komt in Nederland niet veel meer voor, mede dankzij het vaccinatiebeleid. Graag willen we dat zo houden door alle katten te vaccineren.

 

Niesziekte is een ziekte die door verschillende bacteriën veroorzaakt wordt. Katten kunnen hierdoor ‘verkouden’ worden. Maar als katten niet gevaccineerd zijn kunnen ze er ook ernstig ziek van worden. De ziekte kan zelfs chronisch worden, wat betekent dat ze eigenlijk altijd ‘verkouden’ blijven.

 

Moet ik mijn dier laten chippen?


Honden moeten in Nederland verplicht gechipt zijn vanaf een leeftijd van 7 weken. Wanneer u een pup koopt, zal deze waarschijnlijk al gechipt zijn. Waar u op dient te letten is dat u uw gegevens via internet registreert.

Wij raden u aan om ook uw kat te laten chippen. Zo kunnen gevonden katten sneller naar de eigenaar worden teruggebracht. Komt uw kat nooit buiten? Ook dan is chippen verstandig. Als de kat ontsnapt, is de kans groot dat deze de weg terug niet meer weet. Ook dan kan hij via de chip bij u teruggebracht worden.

Dierenkliniek A. van Riel-Roozen

Oranje Nassaustraat 36
2202 TL Noordwijk

KVK: 56558430

Openingstijden

Maandag 09:00 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

A. van Riel-Roozen: de dierenkliniek voor gezelschapsdieren in de Bollenstreek.